Over Kim

Hoe het begon…

 

Ik ben geboren op 7 december 1982 en hield altijd al van dieren. Mijn vader vond mij altijd al een paardenmeisje alhoewel ik altijd dacht dat paardrijden iets voor jongens was. In sprookjes reden de prinsen immers altijd op paarden en niet de prinsessen….

Op het moment dat mij duidelijk werd dat paardrijden vaak door meisjes werd gedaan, veranderde dat mijn beeld. Er volgde een vakantie naar ponypark slagharen, waar de pony aan de eind van de dag het rit aannam naar stal. Met mij op zijn rug. Door de bossen galopperend viel ik er van af. En dat gaf mij de bekende duw in de rug en ik wilde graag lessen gaan nemen om te leren blijven zitten op de paardenrug.

Op mijn 7e ben ik begonnen met paardrijden op de manege, daar leerde ik de beginselen van het paardrijden. Met name hoe je er op bleef zitten en hoe een paard ‘gestuurd’ moest worden waren onderdelen van de lessen. Omdat ik gezegend was met het paardenvirus vond ik alles wat met paarden te maken had geweldig en kon er geen genoeg van krijgen. Nog onwetend dat het rijden van rondjes op manege pony’s eigenlijk weinig toegevoegde waarde had voor de pony’s zelf.

 

Belangrijk persoon op mijn pad….

Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Ria de Groot van “Hofstede Oostrijk”, een vrouw met een missie. Haar doel was mensen bewust te maken dat paarden levende wezens zijn en geen fiets waar je op weg rijdt en daarna weer in de stalling parkeert.
 
Het is belangrijk dat je een paard behandeld met respect en inspeelt op zijn natuurlijke behoeftes.  Wanneer je daarnaast met hen communiceert op een manier waarop zij ons begrijpen, dan onstaat er wederzijds respect en vertrouwen. Hierdoor krijg je een mooie band cadeau en nog belangrijker: een paard die goed in zijn vel zit. Daar pluk je als ruiter de vruchten van.
 

Het werd mij al snel duidelijk…

 

Deze manier van omgaan met paarden, daar wilde ik alles over te weten komen. Dan zou ik paarden kunnen gaan helpen, door hun baasje te leren op welke manier zij dit ook kunnen bereiken.
 
Er volgden vele cursussen en opleidingen en inmiddels geef ik nu enkele jaren les. Het geeft de grootste voldoening om paarden en hun ruiters te helpen en deze naar en met elkaar te zien groeien en de harmonie tussen hen beiden te vergroten.
 
                                   

 

Dat is mijn missie….

 

Ervaring…

 • Van 1989  ( tot ongeveer 1993 heb ik paard gereden op de manege waar ik destijds ook mijn ruiterbewijs heb behaald.
 • Mijn leeftijd weet ik niet meer, maar mijn buren hadden een pony die ik mocht poetsen. Er werd niks met haar gedaan en ze keek altijd naar me uit in haar weitje. Ze hinnikte als ik naar haar toe ging. Dit was mijn 1e hechte vriendschap met een pony. Helaas was ze op een dag verkocht en heb toen tot mijn grote verdriet geen afscheid van haar kunnen nemen.
 • Vanaf 1990 tot 2004 volgde ik lessen bij Ria de Groot, waarvan wij in 1992 mijn 1e paard hebben gekocht. Jade was toen 1 en is inmiddels 21. Ik heb haar destijds zelf ingereden. Met haar kan ik echt lezen en schrijven. Ook reed ik veel van Ria’s paarden waar ik heel erg veel van heb geleerd en nog steeds erg dankbaar voor ben.
 • In 1999 kochten wij mijn 2e paard Naomie. Het is een prachtig paard met ongelofelijke bewegingen, een paard waar ik echt verliefd op werd. Ook haar heb ik zelf beleerd, wat nogal wat voeten in de aarde had, maar uiteindelijk goed is gekomen.
 • 1998, 1999 en 2000 op cursus bij Emiel Voest.
 • Van 2000 tot 2003 International School for Professional Horsemanship goed afgerond. Een opleiding voor Holistisch instructeur.

                                                    

                                      International School for Professional Horsemanship

 • In 2000 begonnen met het lesgeven.
 • Van 2001 tot 2003 een groot gedeelte van de opleiding Holistische Academie voor Mens en Paard gevolgt.
 • Cursussen TTEAM van Wieke Huisman en Integrated Riding van Nicole Zoet.
 • In 2002 heb ik intern gewerkt bij Anky van Grunsven.
 • Van 2002 tot 2004 heb ik lessen gevolgd bij Grand-Prix ruiter Marie-Jose Hulsman.

Van 2005 tot 2010 heb ik het werken met paarden even op een laag pitje gezet. In die jaren heb ik 3 wondertjes op de wereld mogen zetten. Zij hebben mijn leven een heel andere dimensie gegeven en de liefde voor alles wat leeft is nu nog groter als daarvoor.

In die tijd ben ik iemand tegen gekomen die een opleiding volgde bij Antoine de Bodt. Wat mijn erg interesseerde was het feit dat  er paarden zijn die door onze traditionele manier van rijden, beenproblemen krijgen. (lees Hoefkatrolonsteking, artrose ed). Eigenlijk zou je het dus wel een soort van dierenmishandeling kunnen noemen als je je paard zo kapot rijdt.Echter doet men dit niet expres, vaak weten mensen niet welke gevolgen het kan hebben voor hun paard. En als hun paard dan een dergelijk been- of ander letsel aan rug of wervelkolom krijgt, weet men vaak niet dat hun manier van rijden daar meestal iets te maken heeft.

Gelukkig zijn er manieren waarop deze paarden getraint kunnen worden. Hierdoor kunnen ze  revalideren en nog een toekomst en een 2e kans krijgen. Sterker nog, als mensen op deze manier leren paardrijden, leren ze zelf hun paard gymnastiseren. Hierdoor komt het paard fysiek beter in zijn vel en voorkom je allerlei problemen.

Het was voor mij weer heel helder waarin ik mij verder wilde gaan verdiepen. Namelijk het onder de knie krijgen van deze manier van trainen. Hiermee  ik paarden en hun eigenaren op deze manier kan gaan helpen. 

 • Begin 2011 ben ik in aanraking gekomen met het rechtrichten van Marijke de Jong en heb mij direct ingeschreven voor de instructeursopleiding rechtrichten.
 • Begin 2012 heb ik het theoretische gedeelte van deze opleiding afgerond.
 • Daarnaast lessen gevolgd bij instructeur rechtrichten 4e graad, Suzanne Nederlof.
 • Op dit moment ben ik druk bezig om mijzelf op dit gebied te ontwikkelen en geef hier ook lessen in tegen gereduceerd tarief.