Tot ziens lieve Jade

Status

Tot ziens lieve Jade

Dag allerliefste vriendinnetje ooit…..je bent nu vrij en zonder pijn, galoppeer maar fijn door de eeuwige velden vol liefde en licht, want dat is de plek waar zo’n geweldig paard als jij thuis hoort. Ik zal je ontzettend missen, maar voel me voor eeuwig met jou verbonden. Ik hou van je..

Op 31 januari 2014 heb ik de beslissing moeten maken om mijn lieve schat in te laten slapen. Doordat er een wortel was blijven zitten na het trekken van kies, is deze gaan rotten en ontsteken. Haar kaak is hierdoor broos geworden en is uiteindelijk zelfs gebroken. Deze pijn verdiende ze niet, vandaar mijn beslissing hoe moeilijk ook.  22 Jaar is ze mijn beste maatje geweest en mijn hart zit overvol met dankbaarheid voor het leven met dit geweldige dier.

De 5 sleutels voor gezonde paardenhoeven

Deze informatie is afkomstig van www.paardenhoeven.info. Een website waar iedere paardeneigenaar eens een kijkje zou moeten nemen.

De 5 sleutels

Het geheim voor gezonde hoeven is geen kwestie van toeval, geluk, genen of het hebben van een goede smid. Goede hoeven zijn de weerslag van de algehele gezondheid van je paard. Hoefgezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren die je kunt samenvatten in de 5 sleutels voor gezonde hoeven. Jij, als paardeneigenaar bent uiteindelijk verantwoordelijk voor alle 5 deze sleutels, ook als je paard niet bij je thuis staat en je niet zelf de hoeven van je paard bekapt.

Sleutel 1 – Voeding
De samenstelling van de voeding zie je terug in de kwaliteit en de vorm van de hoeven. Gevoeligheid, flare, ribbels, spleten, barsten; voeding is de belangrijkste sleutel in het oplossen en voorkomen van de meeste hoefproblemen. Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen. Is dit niet het geval kunnen supplementen die naadloos aansluiten op de samenstelling van het voer een enorm verschil uitmaken voor de kwaliteit van de hoef en de snelheid van de groei.

ruwvoer

Artikelen bij sleutel 1 – Voeding

Sleutel 1 – Voeding

Spijsvertering en hoefgezondheid

 

Sleutel 2 – Bekappen
Hoeven bekappen of trimmen kun je zelf leren doen of uitbesteden aan een professionele bekapper. Wie het ook doet, het blijft de verantwoordelijkheid van de paardeneigenaar om in de gaten te houden of de bekapper goed werk verricht en dat het vaak genoeg gebeurt. Informeer je zelf goed, kijk goed en wees kritisch. Stel vragen en neem geen genoegen met ontwijkende of vage antwoorden of antwoorden die je niet begrijpt. Neem foto’s van de hoeven en hou elke verandering in de gaten!

trimmen

Artikelen bij sleutel 2 – Bekappen

Sleutel 2 – Hoeven trimmen
Gevoeligheid na trimmen?
Fotografeer hoeven!
De bezwaren van de smid…
Video – Trimmen voor beginners
Kwartierboogjes

Sleutel 3 – Beweging
Veel (vrije) beweging is essentieel voor paardenhoeven. Elke stap die het paard neemt wordt de hoef door de werking van het hoefmechanisme voorzien van zuurstof en voeding en worden afvalstoffen afgevoerd. Hoeven die niet goed doorbloed zijn zullen niet goed groeien en in conditie blijven. Een optimaal fuctionerend hoefmechanisme is belangrijk om hoefproblemen en blessures te voorkomen en voor de algehele gezondheid van het paard. Behalve de kwantiteit is ook de kwaliteit van de beweging tijdens rijden en trainen van invloed op de hoef. Correct trainen en rechtrichtende buigingsarbeid kunnen hoefproblemen voorkomen en verhelpen.

beweging

Artikelen bij sleutel 3 – Beweging

Sleutel 3 – Beweging

Sleutel 4 – Ondergrond
Hoeven passen zich perfect aan elke ondergrond. Leeft je paard op een zachte bodem kun je niet van hem verwachten comfortabel weg te draven op grind of asfalt. De beste manier om hoeven in conditie te brengen is een gevarieerde ondergrond aan te bieden in de dagelijkse leefomgeving.

ondergrond

Artikelen bij sleutel 4 – ondergrond

Sleutel 4 – Ondergrond
Barefoot inspiratie – Rockley Farm

Sleutel 5 – Hygiëne
De straal is het kussen onder de voeten van het paard en onmisbaar voor comfort, grip, tast, schokdemping en hoefmechanisme. Zonder straal geen hoef. Zorg elke dag voor de stralen van je paard. Hou ze schoon en droog en behandel tegen rotstraal zodra de eerste symptomen verschijnen. Bedenk dat elke keer als je paard in mest staat de hoef opnieuw besmet wordt met de veroorzaker van rotstraal. Op je lange lijst van verzorgingstaken staat water op de eerste plaats, straalverzorging met stip op nummer 2.

straal

Artikelen bij sleutel 5 – Hygiëne

Sleutel 5 – Hygiëne
Stralen, De kussens van de hoef

De samenwerking van de 5 sleutels
Er zijn paarden die goede hoeven houden met slechts enkele van de 5 sleutels voor hoefgezondheid. Mijn buurvrouw heeft er zo één. Jack staat altijd buiten, eet zoveel gras als hij wil en krijgt verder niets. Z’n hoeven worden nooit uitgekrabt en hij wordt zelden bereden. Hij wordt wel regelmatig bekapt. Zijn hoeven zijn prima. Paarden zoals Jack zijn zeer zeldzaam!

Een paard dat 23/7 op stal staat op een dieet van graan en suiker, weinig beweging krijgt en veel in aanraking komen met mest en urine kun je een perfecte bekapping geven, maar de kans is klein dat zo’n paard er comfortabel bij loopt. De kans is groot dat een paard dat op deze manier alleen bruikbaar blijft door hem te beslaan. Dit is helaas alleen symptoombestrijding (het paard voelt het niet) en lost de problemen niet op.

Je hoort soms zeggen dat de goede hoeven uit de paarden gefokt zijn. Dat is gelukkig niet waar hoewel bepaalde rassen wel een verhoogd risico lopen op bepaalde problemen als de 5 sleutels niet in orde zijn in hun leven. Paarden staan genetisch nog zo dicht bij hun voorouders (veel dichter dan bijvoorbeeld varkens of koeien) dat velen prima zouden overleven als ze losgelaten zouden worden in hun natuurlijke leefomgeving. Hoefproblemen zijn de welvaartsziekten van het paard. Elke verandering in de leefomstandigheden van een paard zal invloed hebben op de hoeven. Door je goed te laten informeren kun je zelf ontdekken welke veranderingen een positieve invloed hebben op de hoeven van jouw paard.

Het gaat om de kwaliteit!

Het gaat om de kwailteit!!

Als ik les geef, dan zeg ik regelmatig de zin “eerst kwaliteit zoeken voordat je verder gaat”.

Er zal bijvoorbeeld eerst in stap sprake moeten zijn van een goede vorm en balans, eerder heeft het geen zin om naar de draf te gaan. Dat zou alleen maar voor nog meer onbalans zorgen en overbalsting op één van de voorbenen van je paard.

“Eerst kwaliteit zoeken”, zeg ik dan…….

Maar die zin geldt niet alleen voor het paardrijden merk ik….

De laatste tijd was mijn doel met name het lesgeven weer op te pakken, omdat dat dat één van mijn levensmissies is. Dat is gelukt, mijn doel is bereikt, ik heb een aantal hele leuke leerlingen met geweldige paarden op mijn pad gekregen, waar ik uittermate dankbaar voor ben. Dankzij hen kan ik het leukste beroep ter wereld uit oefenen en leer ik elke keer weer bij. Want als instructeur ben je nooit uitgeleerd.

Nu wordt een ander doel prioriteit en dat is kwaliteit zoeken….

Daarmee wil ik zeggen, tijd maken voor mezelf en mijn gezin, voldoende rust nemen, zorgen dat de basis stevig en stabiel blijft, want alleen dan heb je de mogelijkheid om weer verder te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Want ik wil nog zoveel meer leren en delen op het gebied van communicatie met paarden en paarden trainen!

Dus we gaan nu eerst kwaliteit zoeken in de kerstboodschappen en zorgen dat we met liefde onze kerstdiners gaan bereiden…. Genieten van ons gezin tijdens deze dagen en oprechte aandacht voor elkaar. Misschien is het wel een goed idee om dat niet alleen tijdens de feestdagen te doen, maar vanaf nu zoveel mogelijk als een gewoonte te gaan invoeren…

Het gaat niet om wat je doet, maar om hoe je het doet…